Какао

 

Освен любима храна на много хора по целия свят, какаото е и много полезно. То е неизменна част от продукти „Сарина“. Ще се спрем на 5 от най-големите ползи за здравето при консумацията на какао.

1. Има много добри антиоксидантни свойства. Много изследвания показват, че какаовите зърна съдържат голямо количество антиоксиданти. Според някои учени, концентрацията е около 10 процента. Например, какаовите зърна съдържат 621 антиоксиданти, докато дивите боровинки – 61, а домашните боровинки – 32. Какаовите зърна съдържат също три пъти повече антиоксиданти от зеления чай и два пъти повече от червеното вино.

2. Какаото е естествен антидепресант Какаовите зърна съдържат ензими, които помагат в борбата с депресията. Серотонин, допамин и фенилетиламин (ФЕА) се използват от организма за насърчаване на позитивното психично здраве и чувство за благосъстояние. Освен това какаото съдържа и други ензими, които могат да помогнат усещането за щастие да е по-продължително.

3. Полезно е за сърцето Какаовите зърна съдържат значителни количества полифеноли, които са полезни за сърдечно-съдовата система. Изследователи са открили доказателства, че този елемент може да намали кръвното налягане и да засили здравето на сърцето. Магнезият е друг елемент, който се съдържа в какаовите зърна и е от жизненоважно значение, включително за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци. Последните са един от рисковите фактори, свързани с появата на инсулт и инфаркт.

4. Увеличава енергията Пиенето на чаша горещо какао, дава същите резултати при повишаване на енергията, подобно на същото количество кафе. Разликата е, че в какаовите зърна има по-малко стимуланти, отколкото в зърната на кафето. Консумацията на какао може да помогне и за облекчаване на състояние на тревожност. 5. Какаото може да доведе до намаляване на теглото Консумацията на какаови зърна може да помогне да се намали и теглото. Те помагат за по-бързата обработка на мазнините.

5. Какаото може да доведе до намаляване на теглото Консумацията на какаови зърна може да помогне да се намали и теглото. Те помагат за по-бързата обработка на мазнините.